Alt om fedtprocent og BMI

Du har helt sikkert stødt på ’’BMI’’ et par gange i løbet af dit liv. Men hvad er det helt præcist, at dette betyder og hvad kan du bruge det til?

BMI er en forkortelse af Body Mass Index, og det er et tal som viser, hvor meget du vejer i forhold til, hvor høj du er. Du kan få målt din BMI hos din læge eller af andre sundhedskonsulenter fx i et motionscenter, hvorefter du kan få din kropsvægt klassificeret. Når du har dit BMI-tal, vil du altså få en idé om, om din sammenhæng mellem højde og vægt er normal, under gennemsnittet eller over gennemsnittet.

Stræb efter den normalvægtige klasse

Når du får taget sådan en BMI test, kan det ske, at dit resultat er højt. Det kan betyde, at du har for meget fedt på kroppen i forhold til, hvor høj du er. Hvis du derimod får et meget lavt til, kan det betyde, at du ikke vejer nok i forhold til din højde, og at din krop derfor er underernæret. Ingen af delene er godt for din krop på den lange bane, og derfor skal du naturligvis stræbe efter at komme til at ligge i den normalvægtige klasse.

Hvis du ikke har tid, lyst eller årsag til at få dit BMI målt hos en læge eller anden sundhedskonsulent, kan du selv regne dit tal ud. Det kan du gøre ved at dividere din kropsvægt med din højde i anden potens. Her får du dog et noget upræcist resultat, da din muskelmasse ikke bliver regnet med.

Efter du har regnet dit tal ud, skal du bruge en skala, så du kan se, om dit tal er inden for det normale område.

Fedtprocent

Når du har målt dit BMI, kan det også være en god idé at kende til din fedtprocent. Når du kender din fedtprocent, vil du også kunne forstå og forklare dit BMI bedre. Fedtprocenten fortæller – som ordet indikerer – hvor mange procent fedt udgør af hele din krop og kropsvægt.

Lær mere om BMI og fedtprocent online.