Arbejdet med ombetrækning af møbelstof

Typisk har en gammel stol med et slidt sæde og slidt stof mange leveår tilbage. Stoffet holder selvfølgelig ikke så lang tid som godt træ kan holde og derfor er det oplagt at give en gammel stol nyt liv at ombetrække en stol med nyt møbelstof.

Arbejdet starter med nænsomt at afmontere det gamle stof og puden under. Den er typisk lavet af skumgummi eller andet blødt materiale. Det er vigtigt at du er forsigtig når du tager de gamle møbelsøm ud, da de muligvis kan genanvendes for at bevare stolens udtryk og patina, men de kan også erstattes af nye møbelsøm. Du skal efter møbelstoffet og puden er blevet afmonteret gøre op med dig selv hvilken type møbelstof du ønsker og hvilken farve din stol skal iklædes.

Montering af møbelstof

Du skal hvis du ønsker en blød stol have fat i noget nyt skumgummi da det gamle antageligvis er nedslidt og faldet sammen. Derefter skal møbelstoffet klippes til og monteres stramt over skumgummien med møbelsøm. Det er vigtigt at stoffet sidder stramt da det eller vil begynde at folde og sætte sig uregelmæssigt. I hjørnerne foldes stoffet ind under og der laves en afrunding som på en gave. Det anbefales ikke at slå søm i de eksisterende huller, da det ikke sikrer optimal fastmontering af stoffet. Og det dermed har større risiko for at rive sig løs.

Hvilke stole kan jeg ombetrække?

Der er næsten uanede muligheder for at ombetrække møbler med møbelstof. Det er lige fra arvestykket fra bedsteforældrene over den gamle og slidte men gode lænestol til de klassiske spisebordsstole som kan blive så gode som nye og få helt nyt liv med nyt og lækkert møbelstof. Disse var eksempler på mindre ombetrækningsmuligheder men sofaer og divaener kan også med snilde og håndelag ombetrækkes og tilføres nyt liv og anvendelsesmuligheder. Det er nærmest kun fantasien der sætter grænser og udover at det er spændende at give nyt liv til gamle møbler er det også godt for miljøet så der ikke skal produceres nye møbler. Møblerne fejler i deres brug typisk ikke det store og kan derfor med fordel genbruges.