Buefiskeri i Danmark – hvordan kommer jeg i gang?

Når bueskydning kommer på tale, er det første man forestiller sig måske ikke en person i en båd, der skyder pile ned i vandet. Fiskeri med bue og pil har imidlertid været en del af jagtarsenalet i bl.a. azteker- og inuitkultur. I dag ser entusiaster mest øvelsen at udskifte fiskestangen med en bue som en spændende udfordring.

Værd at vide først om hobbyen

Det er nærliggende at starte med at udlægge de helt grundlæggende regler for buefiskeri i Danmark:

  • Buefiskeri kræver et gyldigt fisketegn – bemærk at jagttegn ikke er pålrævet, hvilket kan siges at give buefiskeri en lavere indgangsbarriere end buejagt på land.
  • Fiskeriet skal foregå i saltvand – damme og åer med ferskvand er altså udelukket her.

Det nødvendige grej er også særligt i forhold til normalt fiskeri- og bueskydningsudstyr. Den moderne fiskebue er dog rundt regnet udtænkt som en compoundbue med et fastmonteret hjul. Pilen der affyres er fæstnet med kraftig snøre rundt om hjulet, hvilket gør det muligt at hale fisken og/eller pilen ind igen.

Fiskebuer i hele sæt eller enkeltdele er til at få fat på rundt omkring i Danmark i forskellige jagtforretninger. Hvis man i forvejen ejer en almindelig compoundbue, kan det nogle gange være muligt også at bruge den til fiskeri ved at modificere den med et hjul osv.

Hvordan kan man ramme en fisk under vand?

Noget af det første, som folk har spørgsmål om er, hvordan det er muligt at ramme en fisk under vandet, når der sker en visuel forskydning af fiskens positions på vandspejlet? Folk, der har mestret teknikken, peger på, at der ikke er andet at gøre end at øve sig og være parat til at misse målet igen og igen. Med erfaringen kommer evnen til at vurdere, hvor man egentlig skal sigte henne for at ramme fisken. Typisk i et punkt et stykke over fisken.

Tricket kan på mange måder sammenlignes med den vurdering, der indgår i almindelig instinktiv skydning med bue og pil på land, hvor man lærer ubevidst at vurdere pilens kurve, når den flyver gennem luften.