Glasfiber væv – sådan skal du arbejde med produktet

Du har sikkert stiftet bekendtskab med glasfiber og glasfiber væv men er måske ikke helt sikkert på hvordan man helt præcist arbejder med det. Glasfiber og glasfibervæv bliver ofte brugt til at bygge maritime produkter som joller, både, yachter og skibe. Derudover bliver glasfibervæv og glasfibermåtter også brugt til at reparere skader og huller op eksempelvis både der er sejlet på grund og dermed er blevet utætte. Glas fiber bliver også brugt til en lang række andre anvendelsesområder. Du kan eksempelvis bygge figurer og beklæde dem med glasfiber. Glasfiber bliver også brugt til at reparere karrosserier til biler og andre transportmidler, grundet sin lette vægt, styrke og vandtæthed. Netop vandtætheden er det vigtige elemente omkring bådebygning. Tidligere byggede man at træ og jern, men med glasfiberens indtog skiftede denne metode, grundet den store styrke kontra vægten og selvfølgelig vandtætheden.

glasfiber

Byg med glasfiber

Når du bygger med glasfiber er det en god ide at starte med at fokusere på sikkerheden. Det anbefales at iklæde dig en malerdragt, der er i hel stand, så de små glasfiberpartikler ikke kommer i nærheden af huden, da de klør og irriterer meget.

Arbejdet med glasfiber kombineres ofte med polyester som fungerer som lim og når det tørrer ud, bliver overfladen vandtæt. Hvis det eksempelvis er et hul i båden du skal lave, skal du slibe den omkringliggende overflade ned, så der ikke sidder rester af snavs eller fedt, som kan være svært for glasfiberen at binde på. Når det er slebet ned, skal du pensle et lag med polyester, og derefter et enkelt lag med glasfibervæv. Ovenpå glasfiberen gennemvædes med polyester. Det sikrer et stærkere skrog til båden. I forbindelse med glasfibermåtterne er det bedre at rive den fra hinanden frem for at klippe stykker. Når de bliver revet får de en mindre skarp kant og det givet en flottere fininh i overfladen på båden. Hvis de klippes kommer der en kant som kan give unødig modstand i vandet.

Efter glasfiber og polyester skal der slibes ned og males med en klassisk bundmaling.