Guide til køb af en mountainbike

Det kan godt være en svær beslutning, at vælge en mountainbike. Du skal forholde dig til tykkelsen af hjulene, om det skal være en MTB full suspension og hvor stor stelstørrelse, du har behov for. For at gøre beslutningen nemmere for dig, har vi lavet denne guide til køb af en mountainbike, som giver dig en forståelse for de forskellige typer mountainbikes og hvad de bruges til. 

Mountainbike typer

Generelt er alle mountainbikes designet til at cykle off road på ujævnt terræn, men der er stadig stor forskel på mountainbikes. Der er faktisk meget større forskel på mountainbikes, end der er på andre typer cykler, som citybikes. 

Nogle mountainbikes bliver designet med ekstra stødabsorberende egenskaber, både foran og bagved, hvilket er idéelt til kørsel på ekstremt svære mountainbike ruter. Andre mountainbikes designes uden såkaldt suspension, så cyklen er lettere og derfor kan accelerere hurtigere. Derudover udvikle der endda også mountainbikes med ekstremt tykke hjul, der er specialdesignet til cykling på sand og sne. 

MTB full suspension

Nogle mountainbikes kaldes full suspension mountainbikes, fordi de har affjedring (suspension) både foran og bagpå cyklen. Affjedringerne hjælper med at absorbere stød ved hårde landinger, så landingen bliver mere behagelig og mindre skadelig for cykelrytteren. Derudover hjælper affjedringen også med at gøre landingen mere stabil. En MTB full suspension er blandt andet god til at cykle hurtigt og forholdsvis stabilt ned af stejle bakker. 

Hardtail mountainbikes

En anden type mountainbike, er hardtail mountainbikes, der kun har affjedring foran på cyklen. Dette gør, at cyklens bagende er meget stabil og hård – deraf navnet “hard tail”. Det at hardtail mountainbikes har færre bevægelige dele, gør at de ofte er lettere og kan accelerere hurtigere end full suspension mountainbikes. Der også ofte billigere end full suspension modellerne og kræver mindre vedligeholdelse. Disse cykler egner sig bedst til mindre udfordrende mountainbike terræn samt cross country ruter, hvor formålet er at cykle hurtigt.