Sådan slipper du af med tandlægeskræk

Selvom, du måske ikke tør indrømme, at du har tandlægeskræk, så er tandlægeskræk bestemt ikke noget, som du bør være flov over. Mange danskere er bange for at tage til tandlægen, så det er mere almindeligt end du måske troede. Det betyder dog også, at mange tandlæger har gode erfaringer med at hjælpe dig med at slippe af med din tandlægeskræk. Tandlægen Martin Åside har blandt andet specialiseret sig i at hjælpe sine patienter med at bekæmpe tandlægeskræk. Du kan læse mere om det her: http://martinaaside.dk/

Hvorfor får man tandlægeskræk?

For de fleste opstår tandlægeskræk i barndommen. Hvis man som barn har haft en ubehagelig oplevelse hos tandlægen, så kan man risikere at få angst for at tage til tandlægen. Der er også mange forskellige grader af tandlægeskræk. Kroppen vil ofte reagere med symptomer som hjertebanken, mavepine, nervøsitet og bekymring. 

Hvorfor er tandlægeskræk dårligt for din sundhed?

Tandlægeskræk skal helst behandles så hurtigt som muligt, fordi det ellers kan gøre, at man ikke tager til tandlægen. Nogle undgår endda tandlægen selvom de har smerter i munden. I værste tilfælde, så kan man ødelægge sine tænder, de kan begynde at falde ud og man kan risikere at lugte ud af munden.  

Hvad kan du gøre for at slippe af med tandlægeskræk?

Tandlæger er vant til at hjælpe deres patienter med tandlægeskræk, men for at de kan hjælpe dig er det vigtigt, at du fortæller dem, at du har tandlægeskræk. Så vil din tandlæge gøre sit bedste for, at du får en tryg oplevelse. 

Der er dog også nogle ting, som du selv kan gøre. Du kan for eksempel stille krav til, at tandlægen holder en pause midt i din behandling, hvis det kan gøre, at du føler dig mere tilpas. Du kan også eksperimentere med forskellige afslapningsøvelser, som for eksempel yoga. For nogle patienter hjælper det også at lytte til musik. Du kan også bede om lokalbedøvelse, så du ikke mærker smerten.